Stampa PR News

15 Jun 2023

LGIM versterkt klimaat-engagement nu tijd dringt om opwarming tot 1,5 graden te beperken

LGIM versterkt klimaat-engagement nu tijd dringt om opwarming tot 1,5 graden te beperken: 2023-06-15 LGIM Climate Impact Pledge 2023

LGIM publiceert jaarresultaten van zijn Climate Impact Pledge; uitsluitingen gegroeid tot bijna £158 miljard aan vermogen[1]

  • Het klimaatprogramma van LGIM evalueert nu meer dan 5.000 klimaatkritische bedrijven
  • Tijdens het cijferseizoen van 2023 heeft LGIM 342 bedrijven onderworpen aan stemsancties vanwege slechte standaarden op het gebied van klimaatverandering
  • Bij 14 bedrijven is belegd vermogen weggehaald omdat ze niet voldoen aan de rode lijnen van LGIM; twee bedrijven zijn aan de lijst toegevoegd
  • Het bedrijf China Mengniu Dairy liet vooruitgang zien en werd verwijderd van de lijst met uitsluitingen
  • De olie- en gassector, banken en verzekeringen, en vastgoed blijven achter als het gaat om het vaststellen en het realiseren van netto-nul-doelstellingen

15 juni 2023 - Legal & General Investment Management (LGIM), een van 's werelds grootste vermogensbeheerders, heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van haar zevende Climate Impact Pledge - haar jaarprogramma om bedrijven aan te sporen om de klimaatverandering en de overgang naar een netto-nul-koolstofuitstoot aan te pakken.

De tijd dringt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. LGIM heeft dit jaar de reikwijdte van haar Pledge uitgebreid en meer bedrijven dan ooit ter verantwoording geroepen via stem- en investeringssancties. LGIM beoordeelt nu meer dan 5.000 klimaatkritische bedrijven in 20 sectoren, en dat is een aanzienlijke stap voorwaarts ten opzichte van de circa 1.000 bedrijven in 15 sectoren in de Climate Impact Pledge van vorig jaar.

Met deze uitbreiding van haar ‘Pledge’ heeft LGIM via kwantitatieve analyse nu 299 bedrijven geïdentificeerd die in aanmerking komen voor stemsancties op hun algemene vergadering, omdat ze niet voldoen aan de minimumnormen van LGIM voor de aanpak van klimaatrisico's.

Naast deze kwantitatieve analyse heeft LGIM vorig jaar ook 105 voortrekkers, zogenoemde 'dial movers' geïdentificeerd voor meer gericht en direct engagement. De ondernemingen werden geselecteerd vanwege hun omvang en hun potentieel om actie in hun sector te stimuleren. Dit aantal van 105 ‘dial movers’ betekent een stijging van 75% ten opzichte van de 60 ondernemingen die in 2021 werden geïdentificeerd. Het engagement loopt meestal over een jaar, aangezien LGIM er gevolgen aan verbindt zoals stemsancties en, voor fondsen die van toepassing zijn, desinvesteringen.

Aan 43 van deze 'dial movers' zal LGIM stemsancties opleggen, waaronder de bedrijven op de uitsluitingslijst van LGIM[2]. Twaalf bedrijven zijn in vergelijking met vorig jaar op die uitsluitingslijst gebleven. Het gaat om AIG, China Construction Bank, China Resources Cement, Exxon Mobil, Hormel, Industrial Commercial Bank of China, Invitation Homes, KEPCO, Loblaw, MetLife, PPL en Sysco.

LGIM heeft twee bijkomende desinvesteringen aangekondigd van bedrijven die niet voldoen aan de klimaatnormen - Air China en COSCO Shipping Holdings. Daarmee komt het totaal aantal bedrijven op de uitsluitingslijst van LGIM op 14.

Een positieve ontwikkeling is dat China Mengniu Dairy weer is opgenomen. Na directe betrokkenheid heeft het bedrijf nu een ontbossingsbeleid gepubliceerd, zich gecommitteerd aan koolstofneutraliteit in 2050 en voldaan aan de rode lijnen van LGIM.

Michael Marks, Head of Investment Stewardship bij Legal & General Investment Management over de Climate Impact Pledge van dit jaar:

"Nu de tijd dringt voor het bereiken van een resultaat van 1,5C in 2050, wordt de noodzaak dat bedrijven meer actie ondernemen steeds groter. Bedrijven die te traag handelen, dragen bij aan systeemrisico's. Het is absoluut noodzakelijk dat beleggers hun rol spelen, door hun klimaatengagement uit te breiden en te verdiepen, en door bedrijven aan te moedigen hun ambities op te schroeven en de uitstoot wereldwijd te verminderen. Dit is wat LGIM doet.

Wij verwachten hierbij steeds meer van ondernemingen. Dit geldt voor het integreren van biodiversiteitsrisico’s tot het aanpakken van klimaatlobbyen. Te weinig vooruitgang is een systemische uitdaging, en we zullen die uitdaging blijven aangaan met de middelen die we hebben, waaronder desinvesteringen en stemsancties."

Michelle Scrimgeour, CEO van Legal & General Investment Management, zegt over de noodzaak om de klimaatverandering met spoed aan te pakken:

“Er is nog nooit een belangrijker moment geweest om de klimaatverandering aan te pakken, het is de belangrijkste uitdaging van onze generatie. En toch, na een jaar van geopolitieke en economische onrust, wordt er overal ter wereld geaarzeld om de energietransitie voort te zetten. Beleidsmakers, investeerders en bedrijfsbestuurders moeten elk legitiem middel gebruiken dat ze tot hun beschikking hebben, om het systeemrisico te beperken dat de  klimaatverandering met zich meebrengt. Elk deel van de wereldeconomie moet zich aanpassen.

“Als verantwoordelijke investeerder is het onze plicht om de bedrijven waarin we beleggen, duidelijk te maken welke acties we van hen verwachten om de marktnormen te verhogen. Initiatieven zoals onze Pledge spelen hierbij een belangrijke rol. Ze laten zien hoe wij ons doel nastreven: een betere toekomst creëren door verantwoord te beleggen. Op dit kritieke moment moeten we allemaal in actie komen. Verandering is nog steeds mogelijk - als we nu handelen. De wereld heeft de middelen, alleen de wil is nog nodig.”

‘Pledge’ uitgebreid met biodiversiteitsrisico en klimaatlobbyen

LGIM heeft niet alleen de omvang van haar ‘Pledge’ uitgebreid, maar ook de verwachtingen die erbij horen. Er wordt nu meer nadruk gelegd op het verband tussen biodiversiteit en netto-nul-strategieën, evenals op klimaatlobby-activiteiten.

De verwachtingen van LGIM omvatten nu:

  • LGIM verwacht uitgebreide, gecertificeerde doelstellingen voor netto-nul-emissies, inclusief het bekendmaken van een overgangsplan met doelstellingen voor de korte en de middellange termijn.
  • Bedrijven moeten bekendmaken wat zij concreet gaan doen, en met welk budget, om hun plan voor netto nul te verwezenlijken
  • We verwachten dat elk bedrijf bekendmaakt of de beloning van het management is afgestemd op de emissiedoelstellingen van het bedrijf voor de korte en/of de middellange termijn
  • Om te voldoen aan de Overeenkomst van Parijs hebben we voor alle sectoren een 'rode lijn' vastgesteld voor het publiek maken van klimaatlobbyactiviteiten, inclusief lidmaatschappen van brancheverenigingen, en voor de uitleg over de maatregelen die een bedrijf neemt als deze lobbyactiviteiten zijn afgestemd op een 1,5°C-scenario.
  • We benadrukken de strijd voor biodiversiteit en natuur, en van het integreren van sociale implicaties bij het leveren van een geloofwaardig pad naar netto nul:
  • In sectoren met een duidelijk verband tussen biodiversiteit en netto-nul-strategieën, moeten bedrijven in kaart brengen wat hun effect is op biodiversiteit en in welke mate zij van biodiversiteit afhankelijk zijn. Dit uit oogpunt van risicobeheer. Daarnaast moeten zij negatieve effecten beperken en beëindigen. 
  • Voor sectoren waar de transitie directe sociale gevolgen kan hebben, verwachten we van bedrijven dat zij bij hun strategieën het perspectief van een 'rechtvaardige transitie' hanteren.

Olie- en gassector voldoet niet aan normen van LGIM

Ondanks de recordwinsten voor de olie- en gassector, voldeed meer dan een derde van de bedrijven in deze sector niet aan onze minimumnormen. Van de meeste bedrijven waren de emissiedoelstellingen onvoldoende ambitieus.

Ook het bank- en verzekeringswezen, en de vastgoedsector zijn duidelijke achterblijvers als het gaat om het vaststellen en behalen van ambitieuze netto-nul-doelstellingen.

LGIM merkt op dat deze sectoren het voortouw kunnen nemen bij de herallocatie van kapitaal en het loskoppelen van de economische groei en de CO2-uitstoot.

% bedrijven met minimumnormen per sector en bedrijven met ambitieuze doelstellingen voor broeikasgasemissies[3]

2023-06-15 - Companies with minimum standards per sector and those with ambitious GHG emission targets

Lijst van 'klimaatkritische' sectoren breidt uit

Het aantal 'klimaatkritische' sectoren is gestegen van 15 naar 20, waaronder nu ook bosbouw en papier & pulp, aluminium, glas, logistiek en bedrijven die meerdere nutsvoorzieningen leveren.

Als gevolg daarvan zullen deze bedrijven strengere normen moeten hanteren en dringender actie moeten ondernemen. LGIM stelt vast dat een aantal van deze nieuw opgenomen sectoren, zoals aluminium, glas en bosbouw, reeds voorop loopt als het gaat om hun ambitie en het voldoen aan de minimumnormen van LGIM.

Europa en het VK gaan aan kop met klimaatdoelstellingen, verbeteringen in Azië

Hoewel het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk nog steeds voorop lopen, hebben Koreaanse en Chinese bedrijven de grootste verbeteringen laten zien van de landen in de grafiek. Ook Japan liet een opmerkelijke verbetering zien tussen 2021 en 2023.

Hoewel de VS hun gemiddelde scores jaar na jaar hebben verbeterd, blijft de vooruitgang daar een van de traagste in vergelijking met andere regio’s in de wereld.

Historische gemiddelde van CIP-ratings in een selectie van landen (2021-2023)[4]

 

2023-06-15 - Historical average CIP ratings in select countries (2021-2023)

LGIM bleef positieve respons zien op zijn wereldwijde directe ‘engagement’, met dit jaar een respons van 80% van de dial mover-bedrijven, tegenover 78% in 2022.

De bedrijven in de opkomende markten (waaronder China, India en Maleisië) reageerden minder goed op het verzoek van LGIM om zich in te zetten voor klimaatkwesties. Van de 21 bedrijven die niet reageerden waren er 13 (62%) in opkomende markten.[5] Wanneer ondernemingen niet reageren op onze engagementverzoeken, beoordelen we hun prestaties aan de hand van de openbare informatie van de onderneming en externe bronnen.

---

[1] Per 31 december 2022.

[2] Als uitsluitingen niet kunnen worden toegepast, passen we een stemsanctie toe.

[3] Bron: LGIM, per april 2023. De hoogte van de balk geeft het % aan dat binnen elke sector aan de minimumnormen voldoet. De lichtgroene vierkantjes geven het percentage bedrijven in elke sector aan met ambitieuze doelstellingen - Wij beschouwen als ambitieus een emissiereductiedoelstelling die is afgestemd op 1,5°C of ruim onder 2°C. Alleen ter illustratie.

[4] Bron: LGIM, per april 2023. De selectie van bedrijven blijft consistent over de drie jaar omwille van de vergelijkbaarheid. De reikwijdte omvat niet het uitgebreide universum voor gegevens van 2023. Alleen voor illustratieve doeleinden. In de grafiek hebben we het oorspronkelijke CIP-universum van ongeveer 1000 bedrijven uit 15 sectoren vergeleken op basis van de MSCI ACWI-index, die wereldwijde large- en mid-cap bedrijven omvat (inclusief voor de score van 2023, om deze vergelijkbaar te maken met voorgaande jaren). We zien een opwaartse trend bij grotere bedrijven, waarbij Aziatische landen de grootste verbeteringen laten zien in termen van gemiddelde scores. Nu er meer klimaatgegevens beschikbaar zijn, zijn onze CIP-scores geëvolueerd om nieuwe gegevenspunten te integreren. Zelfs als we rekening houden met de uitbreiding van 2023, met de extra datapunten in onze methodologie, zien we nog steeds een opwaartse trend onder de meeste landen.

[5] We hebben 105 bedrijven benaderd, 21 hebben niet gereageerd.

Notes to editors

Voor interviews of andere verzoeken:

Stampa, Pieter Segaert (+32 474 837 599)
lgim@stampacommunications.com

Will Throp
LGIMprteam@lgim.com 

www.lgim.com

Belangrijke informatie: Alleen voor professionele klanten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van een belegging en eventuele inkomsten daaruit zijn niet gegarandeerd en kunnen zowel dalen als stijgen, het is mogelijk dat u het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgt. Verwijzing naar een bepaald effect is op historische basis en betekent niet dat het effect momenteel wordt gehouden of zal worden gehouden binnen een LGIM-portefeuille. Opvattingen zijn van LGIM per 15 juni 2023. De Informatie in dit document (a) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en wij vragen niet om enige actie op basis hiervan, en (b) is geen aanbeveling om effecten te kopen of verkopen of een bepaalde beleggingsstrategie te volgen; en (c) is geen beleggingsadvies, juridisch advies, regelgevingsadvies of belastingadvies.

Over Legal & General Investment Management

Legal & General Investment Management is een van de grootste vermogensbeheerders van Europa en een belangrijke wereldwijde belegger, met een totaal beheerd vermogen van £1200 miljard ($1400 miljard, €1400 miljard, CHF1400 miljard)[1]. We werken met een breed scala aan wereldwijde klanten, waaronder pensioenfondsen, staatsinvesteringsfondsen, fondsdistributeurs en particuliere beleggers.

Al meer dan 50 jaar bouwen we ons bedrijf op door te begrijpen wat belangrijk is voor onze klanten en dit inzicht om te zetten in waardevolle, toegankelijke beleggingsproducten en -oplossingen. Wij bieden beleggingsexpertise over het hele spectrum van activaklassen, waaronder vastrentende waarden, aandelen, commercieel vastgoed en contanten. Onze mogelijkheden variëren van index-tracking en actieve strategieën tot liquiditeitsbeheer en op aansprakelijkheid gebaseerde oplossingen voor risicobeheer.

Belangrijke juridische kennisgeving:

In de Europese Economische Ruimte is het uitgegeven door LGIM Managers (Europe) Limited, geautoriseerd door de Centrale Bank van Ierland als UCITS-beheermaatschappij (krachtens European Communities (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) Regulations, 2011 (S.I. No. 352 of 2011), zoals gewijzigd) en als beheerder van alternatieve beleggingsfondsen met "top-up" machtigingen die de onderneming in staat stellen bepaalde aanvullende MiFID-beleggingsdiensten uit te voeren (krachtens de European Union (Alternative Investment Fund Managers) Regulations 2013 (S.I. No. 257 of 2013), zoals gewijzigd). Geregistreerd in Ierland bij het Companies Registration Office (nr. 609677). Geregistreerd kantoor: 70 Sir John Rogerson's Quay, Dublin, 2, Ierland. Gereguleerd door de Centrale Bank van Ierland (Nr. C173733).

LGIM Managers (Europe) Limited beheert een kantorennetwerk in de Europese Economische Ruimte, dat onder toezicht staat van de Centrale Bank van Ierland. In Italië staat het bijkantoor van LGIM Managers (Europe) Limited onder beperkt toezicht van de Commissione Nazionale per le società e la Borsa ("CONSOB") en is geregistreerd bij de Banca d'Italia (nr. 23978.0) met maatschappelijke zetel te Piazza della Repubblica 3, Milano, 20121 Milaan, (ondernemingsregister nr. MI - 2557936). In Duitsland staat het bijkantoor van LGIM Managers (Europe) Limited onder beperkt toezicht van de Duitse Federal Financial Supervisory Authority ("BaFin"). In Nederland staat het bijkantoor van LGIM Managers (Europe) Limited onder beperkt toezicht van de Autoriteit Financiële Markten ("AFM") en is het opgenomen in het door de AFM gehouden register en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 74481231. Details over de volledige reikwijdte van onze relevante vergunningen en toestemmingen zijn op verzoek bij ons verkrijgbaar. Voor meer informatie over onze producten (inclusief de productprospectussen) kunt u terecht op onze website.

[1] Interne gegevens van LGIM per 31 december 2022. Deze cijfers zijn inclusief activa beheerd door LGIMA, een SEC Registered Investment Advisor. Gegevens zijn inclusief derivatenposities.